Szerzők
L'Harmattan Media | Tore Renberg
156
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-156,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.2.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

Tore Renberg

Holnap találkozunk

Megvásárolom 20% kedvezménnyel!
„Rudinak van egy titka. Olyan áthatolhatatlan sötétség fedi, hogy szinte előtte is titok. Ásott egy lyukat a lelkében, és annak mélyén rejtette el a titkát. Befedte földdel, kaviccsal, és befalazta. Megígérte saját magának, hogy soha többé nem megy le oda. De az ember a gondolatainak nem tud csendet parancsolni. A szemét előbukkan a repedésekben, felszínre tör, bármennyire is próbálta Rudi a mélyben tartani.”

A Holnap találkozunk helyszíne Stavanger, a szerző szülővárosa és annak környéke. A történetet tizenegy mesélő mondja el, akik ugyanannak a városnak gyökeresen különböző világaiból érkeznek – középiskolás fiatalok, két diák magányos és kétségbeesett apja, vagy éppen a változó időkhöz alkalmazkodni próbáló két kisstílű bűnöző. Mindannyian az életükben tátongó űrt próbálják betölteni valamivel. Pål, az elvált, kétgyermekes férfi szégyenletes titkot rejteget, ami hatalmas adósságba kényszerítette – nagyobba, mint amelyet szerény közalkalmazotti fizetéséből valaha is kifizethetne. Minden megtenne azért, hogy ezt titokban tartsa – legfőképpen tinédzser lányai és volt felesége előtt. A tizenhat éves Sandra szintén titkot őriz: szerelmes az ellenállhatatlan, bűnöző Daniel Williambe. Szerelme – úgy érzi – olyan erős és tiszta, hogy semmi sem állhat az útjába. Ám Cecilie cipeli mindőjük közül a legsúlyosabb titkot, egy benne fejlődő gyermeket. Csak reménykedhet benne, hogy Rudi, a barátja a gyermek apja, akit szeret ugyan, de mindeközben úgy érzi, hogy kispályás bűnöző életmódjuk csapdába ejtette őt. Arról álmodik, hogy egyszer mindezt maga mögött hagyhatja. Három sorsfordító szeptemberi napon keresztezik egymást ezek az életek, hogy a brutalitás és a nevetés, a tragédia és a szerelem örvényéből egyszer és mindenkorra megváltozva bukjanak felszínre.

A Holnap találkozunk a legjobb északi irodalom képviselője, fekete humorú neo-noir dráma. Egy olyan világ regénye, melyben a hűvös józanság és a távolságtartó jómodor mögött a barátság, a bűn, a magány és a tragikus halál rejtőznek. A szerzőt a regény kritikusai Norvégia és Nagy-Britannia szerte Balzachoz és George R.R. Martinhoz, valamint a modern HBO-sorozatok szerzőihez hasonlítják.

A szerző és a fordító

Tore Renberg (1972, Stavanger) norvég író, drámaíró és forgatókönyv író. Számos nagysikerű regény szerzője, melyekből generációs mérföldkövet jelentő filmek is készültek. Legismertebbek a magyarul a L’Harmattan Kiadó gondozásában megjelent Szerettem másképp is (2010), Mégis van apám (2012) és Charlotte Isabel Hansen (2014). A nemzetközi sikert a Viszlát holnap című regénye hozta meg számára, mely egyszerre jelent meg Norvégiában és Nagy-Britanniában. Tucatnyi irodalmi díja közül kiemelkedik a Norvég Könyvterjesztők Díja, a Norvég Kulturális Tanács Díja és a Stavanger Aftenblads Kulturális Díj.

Tore Renberg magyarul megjelent kötetei:

  • Szerettem másképp is (JAK–L’Harmattan, 2009)
  • Mégis van apám (JAK–L’Harmattan, 2012)
  • Charlotte Isabel Hansen (JAK–L’Harmattan, 2014)

Szilágyi Orsolya (1976, Nagyvárad) műfordító, tolmács és idegenvezető, Tore Renberg könyveinek magyar fordítója. Az ELTE-n és az Oslói Egyetemen tanult norvég nyelvet és irodalmat. Angol, német, norvég és román nyelvből tolmácsol.

Krikus

„Egy sűrűszövésű regény, ami úgy mozog a megragadó karakterek párhuzamosan futó pályáján, mint egy thriller.”
„Renberg regénye a noirban gyökerezik, melyet humorral tesz könnyedebbé, majd ahhoz a komoly kérdéshez jut el, hogy hibaink miként kapcsolódnak össze”

Texas Book Lover

„Tore Renberg Holnap találkozunk című regénye csodálatos teljesítmény. Krimi, mely – talán sokak számára meglepő módon – a szerelemről és a filozófiáról szól. Összetört emberi sorsok zuhannak egymás felé, mint az acél a mágnes felé.”

„Renberg könyve hosszú – 622 oldal –, de ennek ellenére nem lehet letenni, már az első oldalon felkelti az olvasó figyelmét, ami nem lankad az utolsóig. (…) Minden szereplőnek van egy titka, Renberg addig fokozza a feszültséget, amig fel nem tesszük a kérdést: mikor omlik össze minden?”

The Quietus

„A Holnap találkozunk megtévesztően egyszerű stílussal mutat be rendkívüli eseményeket.”

„A Holnap találkozunkban a zene a szereplők fejében szól, beindítja a beszélgetéseket és előre mozdítja a cselekményt: a zene egyszerre élő és evilági módon fonódik össze a karakterek személyiségével.”

„A regény a rossz ízlésen és az idétlen vicceken keresztül mutatja be az emberi természetet, nem pedig az alapos vizsgálaton át. Nem zár ki senkit, mindenkit befogad. Mindenkihez szól”

EXPOSÉ

„Tore Renberg regényét, a Holnap találkozunkat nem lehet letenni. A szereplők három, különböző csoportját a bűn, az elszigeteltség, a szerelem és az adósság őrült örvényében kavarogva találjuk. A regény tele van váratlan fordulatokkal, témája erős és kihívó. A könyv még a befejezést követően is nagy hatással lesz az olvasóra.”

The Galleon

„A Holnap találkozunk egy tipikus Skandináv könyv: gyors, megragadó és könnyű olvasni. A különböző perspektívák betekintést engednek az olvasónak minden egyes karakter legmélyére. Már az első fejezet horogként vonzza be az olvasót, a történet kibomlása során pedig az újabb csavarok és fordulatok sokkolják”.

„Habár a regény krimi, Renberg az erőszak helyett inkább a karakterekre és azok személyes tapasztalataira fókuszál. Az egész könyvet átszövő humor szórakoztatóvá teszi a regényt, így az olvasó nem az erőszakra, hanem inkább az egyéni arcokra és a mögöttük rejlő problémákra figyeljen.”

„A regényt olvasása végig felemelő és élvezetes, a könyv elolvasása után azon gondolkodik az olvasó, hogy a történtek után a karakterek képesek-e lesznek még valaha boldogan élni”

Manchester Evening News

„A holnap találkozunk egy olyan krimi, melynek szálait tizenegy összetett karakteren keresztül követhetjük nyomon”

Részlet a könyvből

© 2017 L’harmattan Könyvkiadó Kft.